lördag, februari 17, 2007

Crème Fraîche

Ibland vill jag använda Crème Fraîche när jag lagar mat ....... MEN det finns inte här i Edmonton.

Här kommer tre recept som jag fick av en kompis här i Canada för att göra egen Crème Fraîche. (Engelska)

First methode
Combine equal parts
- Wipping cream
- Sour cream

- Add a dash of lemon juice
- Refrigerate 1 hr or more

Second methode
1 cup chilled sour cream
1 cup chilled heavy cream

Whisk the sour cream and heavy cream together. You can use it immediately or allow it to sit out at room temperature for a few hours to thicken and sour a little more.

Third method
2 tablespoons sour cream
2 cups heavy cream

Combine the sour cream and heavy cream and mix together.
Cover with a kitchen or paper towel and allow to sit out at room temperature overnight.

Har inte provat något av metoderna än, men tänkte jag skulle prova någon dag.

6 kommentarer:

Anne-Marie sa...

Det måste jag pröva någon gång eftersom jag saknat creme fraiche flera gånger sedan jag kom till USA. Tack!

Annika sa...

Jag brukar använda endast sour creme när det står Creme fraiche i ngt recept. Tycker det funkar, men det här var bra tips. Tror förresten att Wegmans säljer creme fraiche.

ida sa...

Men är inte sour cream och creme fraiche samma sak? Det har jag trott ända sedan jag kom hit... och för mig har det funkat super med sour cream i alla mina gamla creme fraiche-recept.

t & t sa...

Har fått lära mej att Sour Cream är Gräddfil, så jag har aldrig riktigt vågat prova koka det sen jag kom hit.

Anonym sa...

Hej, detta måste bara förtydligas. Liksom gräddfil är creme fraiche syrad grädde, men smak och konsistens skiljer sig något från gräddfilen. Till skillnad från gräddfil går creme fraiche i regel bra att koka, även de lättare varianterna med mindre fett, men läs på paketet innan för säkerhets skull. Smak och konsistens kan skilja sig lite när man köper creme fraiche utomlands, och det finns även skillnader mellan de svenska märkena. De har dock samma användningsområden: till varma och kalla såser, dressingar och olika röror.
Finns att få tag på: Överallt i de svenska mataffärerna, numera finns fler tillverkare och både naturella och smaksatta varianter. Utomlands är det inte alltid lika enkelt att hitta, i USA kan man t.ex. ibland behöva leta hos gourmet-butiker som "Whole Foods Market" m.fl.

Sammanfattning. Creme Fraiche i varm mat, gräddfil i kall.

Mvh / Nisse

Anonym sa...

bra start